Twee nieuwe juryleden Amsterdamprijs voor de Kunst

v.l.n.r. Micha Hamel (fotograaf: Nichon Glerum), Nigel van Ommeren, Fiep van Bodegom, Judith Leysner (fotograaf: Konstantin Guz), Jan Rothuizen.
v.l.n.r. Micha Hamel (fotograaf: Nichon Glerum), Nigel van Ommeren, Fiep van Bodegom, Judith Leysner (fotograaf: Konstantin Guz), Jan Rothuizen.

In aanloop naar de bekendmaking van de genomineerden van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2022 maakt het AFK bekend dat er twee nieuwe leden zijn toegetreden tot de jury. Componist, dichter en onderzoeker Micha Hamel start als voorzitter en artist manager Nigel van Ommeren als jurylid. Samen met de al zittende leden Fiep van Bodegom, Jan Rothuizen en Judith Leysner hebben vormen zij de jury dit jaar. De genomineerden worden 20 juni bekend gemaakt in de ambtswoning van de burgemeester. 

Over de Amsterdamprijs voor de Kunst  

Jaarlijks kent het AFK de Amsterdamprijs voor de Kunst toe aan drie kunstenaars, organisaties of kunstprojecten die een bijzondere en stimulerende bijdrage leveren aan kunst in de hoofdstad. De longlist van genomineerden voor de Amsterdamprijs voor de Kunst komt jaarlijks tot stand op basis van voordrachten van honderden Amsterdammers. Er zijn drie categorieën: een Stimuleringsprijs, Beste werk en Bewezen Kwaliteit. De juryleden zijn bezig om uit de meer dan 500 voordrachten zeven genomineerden te selecteren, waarvan de uiteindelijke winnaars in oktober bekend worden gemaakt. De winnaars ontvangen een geldbedrag van € 35.000 en een unieke sculptuur ‘Skyline remix’, ontworpen door kunstenaar Tim Breukers. 

Micha Hamel 

Micha Hamel is componist, dichter en onderzoeker. Recentelijk is hij begonnen aan een cyclus werken over de klimaatcrisis, waarvan het muziektheaterstuk Het Zwarte Raam (Orkater, 2021) het eerste deel is. Ook maakt hij sinds 2014 in samenwerking met animatiekunstenaar Demian Albers (Studio Apvis) poëtische ervaringen voor Virtual Reality, installaties die op vele festivals te zien zijn. Daarnaast is Hamel bekend als dirigeer-coach in het programma Maestro, dat bekende Nederlanders inwijdt in de klassieke muziek. Van 2010 tot 2021 was Micha Hamel lector 'Performance Practice' aan Hogeschool Codarts, Rotterdam, waar hij onderzoek deed naar ontwikkelingen in de concertpraktijk. Zo onderzocht hij of games een geschikt medium zijn om het publiek op een kwalitatieve manier te betrekken bij klassieke muziek. Momenteel werkt hij aan een boek over luisteren.    

Nigel van Ommeren 

Via verschillende werkzaamheden in de kunst- en cultuursector werkt Nigel van Ommeren tegenwoordig als artist manager in de muziekwereld. Nigel is medeoprichter van Headfirst Music, een management en entertainment agency gespecialiseerd in het integreren van muziek, film en evenementen binnen urban culture, dat artiesten zoals Sevdaliza, FS Green/Midas Hutch en Cero Ismael onder haar hoede heeft. De afgelopen 8 jaar heeft hij met zijn Headfirst Music verschillende events bedacht en georganiseerd zoals 50HURTZ en Kingston Crown. Daarnaast werkte Nigel samen met modelabel Daily Paper. Zijn insteek is dan ook om multidisciplinair te werken met focus op muziek, mode en kunst. 

Fiep van Bodegom  

Fiep van Bodegom schrijft regelmatig over literatuur, o.a. voor De Groene Amsterdammer, NRC en De Nederlandse Boekengids. Ze is redacteur van Extra Extra Magazine, publiceert essays, proza en vertalingen en geeft les aan de afdeling Creative Writing bij Artez en Beeld & Taal aan de Rietveld Academie. Ook staat van Bodegom geregeld op (literaire) festivals als panelhost en interviewer. 

Jan Rothuizen 

Jan Rothuizen is beeldend kunstenaar, gevestigd in Amsterdam. Hij is vooral bekend vanwege zijn getekende plattegronden met geschreven tekst, die een subjectieve weergave zijn van hoe Rothuizen (of zijn personages) die plekken ziet en ervaart. Hij heeft series gemaakt voor de Volkskrant en tekent onder andere voor de Groene Amsterdammer. Zijn werk is te zien geweest op verschillende plekken, van het Stedelijk Museum en Rijksmuseum tot het MoMA in New York. In 2010 publiceerde hij De Zachte Atlas van Amsterdam en in 2017 zijn boek Veranderstad Amsterdam. De laatste jaren focust hij zich steeds meer op interactieve media en film, bijvoorbeeld met Refugee Republic en Club Colombia.   

Judith Leysner  

Judith Leysner is een Amsterdamse multimediakunstenaar in de breedste zin van het woord, zij is directeur/ curator en oprichter van NEVERNEVERLAND, een presentatieplek voor jong talent binnen de beeldende kunst. Met speciale focus op poc, black- Queer kunstenaars, ook organiseren zij workshops, hosten lezingen en events. Ze zette met NEVERNEVERLAND ook residency De Nachtegaal op bij broedplaats Heesterveld en dit jaar Artwell Residencies i.s.m. Startwell, beiden in Amsterdam Zuidoost. Daar stimuleert ze residerende kunstenaars samen te werken met lokale communities. Sinds 2 jaar werkt NEVERNEVERLAND samen met Ateliers’89 op Aruba de research uitkomsten zijn te zien in Amsterdam.  Tevens is Leysner adviseur bij het Mondriaan Fonds, medeoprichter en consultant diversiteit/inclusiviteit genaamd Unsettling Rietveld/Sandberg bestaande uit een beleidsstuk, met een intra-curriculair programma voor radicale inclusiviteit in beide instituten en bestuurslid bij Platform BK, deze onderzoekt de rol van kunst in de samenleving en voert actie voor een beter kunstbeleid.